April 28, 2011

one is real, one is fake.
Den till vänster är ett original (litografin Mitzo). Den till höger är en kopia målad i Thailand.

Detta är något som händer ofta, förmodligen mycket oftare än vad jag vill veta. Någon tar med en bild på en tavla de gillar, går till en måleristudio (vad dom nu kallas? Finns visst överallt i Thailand..) och ber att få den uppmålad efter önskat mått.
Jag får en klump i magen och blir illa till mods över det hela. Här har jag jobbat halva mitt liv, och gör det fortfarande, för att hitta ett sätt att måla som är mitt. Min grej. Min stil. Min själ.
Jag är lyckligt lottad som kan leva på min konst. Tro mig, det slår mig dagligen hur tacksam jag är över att få leva på det jag älskar att göra.
Det är inte bara en dans på rosor det jag sysslar med.
Jag har ett ansvar. 
Att leverera, vara kreativ och hitta inspiration. Att förnya mitt skapande och hela tiden utvecklas. 
I varje tavla lägger jag ner en del av min själ, annars känns det inte äkta. Jag skapar utifrån mina känslor, därför är det också läskigt att visa upp det man gör. 
Det är så mycket mer blottande än vad många kan föreställa sig.
Som att vända ut-och-in på sig själv, som att låta någon läsa ett kapitel ur min dagbok.
I varje alster finns en stor del av mig och mina känslor. Därför blir jag illa till mods när jag ser bilden till höger. Någon har pillat i det JAG skapat, det som från början var mitt.

Jag misstänker att det är många som låter måla upp bilder på detta sätt, utan att egentligen förstå vilket stort felsteg de egentligen gör. 
Därför tycker jag det är viktigt att vi sprider ordet, berättar om detta för folk.
Det är förolämpande, det är kränkande och det gör mig ledsen!
Plagiaten underminerar hela min verksamhet, då jag till skillnad från stora, erkända och tillika avlidna konstnärer, inte kan återfalla på ekonomiska medel från varken adel, kyrka eller stat.
Jag är en endaste person, en konstnär som brinner för sitt. Och jag vill gärna få fortsätta brinna.

The picture to the left is an original, the lithography `Mitzo´.
The picture to the right is a copy, made in Thailand.
This is something that makes me very unconfortable. It´s insulting and it makes me angry and sad.11 comments:

 1. Jag utgår ifrån att du inte laddar filmer från nätet isåfall?

  ReplyDelete
 2. LISA!!! Jag lider med dig!!! Fan va frustrerande! Dock tror jag att det inte kommer vara särskilt många i omlopp då jag tror de "rätta köparna" är noga med var de får konsten ifrån (ännu mer nu). Jag ska definitivt hålla ögonen öppna och sprida budskapet! Ps...var hittade ni fake-versionen? Kram från en Tove som längtar efter dig! /Tove Bruce

  ReplyDelete
 3. Mycket bra att du ryter!!! Jag är helt på din sida Lisa! Kram Tiril

  ReplyDelete
 4. Jag förstår dig och tycker att du har förmedlat budskapet väl. Dessvärre är detta tydligen baksidan av myntet när man är en sådan fantastisk konstnär som producerar sådan åtråvärd konst. Låt det inte påverka dig för mycket och måla på som sldrig förr!

  One love! Malin

  ReplyDelete
 5. http://gizmolinas.blogg.se/2008/june/godmorgon-fran-gastrummet.html

  ReplyDelete
 6. Förstår dig väl.Har ganska många av din alster hemma, givetvis original. Fortsätt med vad du gör, tycker du är fantastiskt begåvad och det är bra att du ryter ifrån:)

  peace and love/s*tina

  ReplyDelete
 7. Fult gjort. Men på något sjukt vis får du se det som en komplimang - nån typ av bekräftelse över att folk så gärna vill ha din konst - fastän pengarna inte finns för den äkta varan. Men tråkigt och svårt med upphovsrätt när det sker i andra länder.

  ReplyDelete
 8. AnonymousMay 04, 2011

  Frågan är om det är olagligt. Tänker på bilder som säljs på tex gallerix. Det är ju inte original. Är det inte så att det blir olagligt först när man säger att det är original och det inte är det? Upphovsrättslagen är snårig...

  /Jonas

  ReplyDelete
 9. Usch vad hemskt! Även jobbigt när personer kopierar och sedan sätter sitt eget namn på. Du har ju en extremt personlig stil (älskar det du gör) vilket å andra sidan gör det lätt att hitta Fake..
  Jag är själv konstnär och upplevde en liknande sak förra året när jag promenerade förbi en atelje i Gamla stan.. I fönstret hängde min tavla, fast drt var inte min ändå. Jag såg att detaljer inte stämde och sedan stod det ett annat namn. Började gråta på plats. Det var en tavla som hängde i mitt eget hem innan jag senare sålde den så den betydde dessutom extra mkt för mig. Självklart redde jag ut d
  Med jurister men den oerhörda kränkningen tror jag kan vara svårt att förstå för de som gör det..

  Förresten, så bör du Lisa kolla upp detta:

  http://www.styleroom.se/album/22365

  ReplyDelete
 10. AnonymousJune 08, 2011

  Men om man älskar målningarna och aldrig aldrig nånsin får tag i nåt original att köpa. Vad gör man då?

  ReplyDelete
 11. Då Finns det litografier, affisher, vykort tex. på galleri konstochfolk (som även säljer mot postförskott om man inte bor i sthlm).

  Jag älskar också en massa konst som jag skulle ge halva min själ för att få ha hemma på väggen. Men att kopiera något är fult och fel!
  Dessutom så skulle jag inte kunna se en bild varje dag med vetskapen att det bara är en kopia, vill man ha ett original så är det också ett original man ska ha!
  Och tyvärr är det ju så som mamma alltid sagt; man kan inte få allt.

  OCH TACK TACK TILL ALLA ER SOM SKICKAT MAIL OCH KOMMENTERAT OM ÄMNET. DET VÄRMER!

  kärlek.
  Lisa

  ReplyDelete