November 5, 2011

Influerat eller härmapat?

Att hämta ideér från andra konstnärer är såklart okej, så länge man gör något eget utav det. Att man kan se var inspirationen kommer ifrån tycker jag också är helt okej. Så länge det till största delen är ens eget. Om det man influeras av tar över så är det inte särskilt intressant längre, då är det ju någon annans idé man använder sig av.Vi kan kalla det för att härmapa.

Hade först tänkt lägga upp bilder på målningar som andra gjort. Sånt som är misstänkt likt det jag själv gör.
Sen ångrade jag mig.
Jag har inget intresse av att hänga ut folk jag inte känner. Kasta skit är en impulsreaktion, men sen när jag tänker efter så gör ju inte det mig till en bättre människa!
I mitt snälla ganska godtrogna huvud så tror jag nämligen att många av dessa personer som målar av min konst inte riktigt förstår vad det är dom gör. Egentligen.
Att någon inspireras av mina tavlor, målar `likt´, lägger upp på sin blogg och skriver: inspirerat av L.R, det är för mig bara smickrande.
MEN.
Att någon inspireras av min konst, målar `likt´, lägger upp på bloggar, ställer ut, säljer, gör beställningar,
DET är bara förolämpande, fel och dumt!!
Jag tycker om att inspirera, det är mäktigt. Men att någon tar det som är mitt för egen vinnings skull, det gör bara ont.
Förstår ni skillnaden?
För jag undrar om alla dessa copycats verkligen gör det?

Personligen tittar jag väldigt sällan på konst. Inte för att jag är ointresserad, jag vill bara inte bli för influerad.
Jag är väldigt noga med att skapa min egen grej, att ha ett alldeles eget uttryck i det jag gör. För mig är det viktigt att det jag gör är äkta och kommer inifrån mig själv, att det är och känns genuint.

Det är väl det som är skillnaden på om man är en konstnär. Eller om man bara hemskt gärna vill vara det.


PS. missförstå mig rätt här; jag är såklart jäkligt stolt och glad och på alla vis tacksam över min framgång! Att bli kopierad är ju ett bevis på att min konst funkar, att jag uppnått något och oftast blir jag ju smickrad. Såklart.
Det känns bara surt att det finns människor som kopierar det jag gör för egen vinnings skull. Dvs. tjäna pengar, bli framgångsrik, eller hyllad för att ha en unik stil (när det är en kopia av någon annans verk..)
Eller ännu värre; betsälla en kopia på tavla tex. i Thailand. (I sverige är det olagligt!)

5 comments:

 1. Jag letar och letar och letar och letar efter min egen stil, det som är jag - folk säger att den finns där. I mina Tina-tavlor. Men jag ser den inte! Vilket gör mig galet. Jag vill hitta dit du har hittat. Som gör att folk apar efter - det hade gjort mig stolt. För det betyder att det man skapar uppskattas även om det inte är på det allra bästa sättet. Jag blivit glad. Jag vill att min konst ska synas - fast främst av mig då inte av andra...men om andra härmar ger ju det i sin tur mig en liten skjuts framåt karriären. Jo det tror jag faktiskt.

  ReplyDelete
 2. Jag har sett MÅÅÅNGA tavlor som härmat dig. Trist som sjutton. Jag härmade dig med en tavla men fick ett infall att göra lite annat på den tillslut. Sen gjorde jag lite fler bilder och tillslut, nu har jag en egen stil tror jag. Dock kan man missta mitt att vara målat av sonen 5år...
  ALLA VET ATT DET BARA ÄR DU SOM KAN MÅLA SOM DU OCH RIKTIGT BRA!!! You Rock!

  ReplyDelete
 3. Arga AnnetteNovember 07, 2011

  Nä, nu måste jag skriva vad JAG som köpare av dina originalmålningar tycker! Jag surfar runt en hel del på nätet för att leta efter nya verk. Hittar bara kopierad skit! Blir arg och upprörd när jag finner orden "inspirerad av Lisa Rinnevuo" och ser att det är en ren efterapning av originalet.Inspiration för mig innebär att man blir influerad av en viss stil eller konstnär. Att sedan människor har mage och säga att du har inspireras av DEM,vilken fräckhet...

  ReplyDelete
 4. Hej vännen. Älskar dina tavlor så jag ville dela med mig av en sak.
  Hittade denna sida och tänkte genast, plagiat:
  http://www.catharinagrahn.com/danielnordqvist.html

  Kram/S

  ReplyDelete
 5. Förstår exakt vad du menar.

  Hejja dig!

  kram LISA

  ReplyDelete